Θετική Θρας ενέργεια

Υπήρχε ένας αστικός μύθος κάποτε για άτομο που το αγαπημένο του συγκρότημα ήταν οι Annihilator. Είχε όλους τους δίσκους (ακόμα και αυτόν τον κόκκινο, τον κακό) και τους είχε φυλαγμένους ξεχωριστά από την υπόλοιπη δισκοθήκη γιατί τους εκτιμούσε τόσο πολύ. Μαζί με την ομάδα Έψιλον και τον Άνθρωπο τον Ιμαλαΐων ήταν από τα δυσκολότερα πράγματα για να πιστέψω. Με το πέρασμα των χρόνων η μουσική του Τζεφ Γουώτερς απομακρυνόταν όλο και περισσότερο από το πάνθεον της αποδεκτής επανάληψης των Εησιντίσι / Μότορχεντ / Ράννινγκ Γουάιλντ / Γουάσπ και προσέγγιζε τον κάλαθο των «ουφ τα ίδια ριφς συνέχεια» που κάποιες φορές δεν ήταν και δικά του. Αυτό που τράβηξε σήμερα την προσοχή ήταν μια επικεφαλίδα: Annihilator mainman says break from wrtiting breathed new life into band’s music. Καλός λόγος για τον μετριασμό και την αποστασιοποίηση από τον Τζεφ Γουώτερς; Κάτι έχουμε εδώ.

Η πρόταση για διάλειμμα ήταν τελικά του συνεργάτη Ντέηβ Πάντεν, κιθαρίστα και τραγουδιστή του εδώ και δέκα χρόνια. Αυτό ήταν το πρώτο συνθετικό διάλειμμα στην ιστορία του συγκροτήματος. Ο Πάντεν έχει εξελιχθεί σε άξιο σάιντκικ, ερωτάται για τραγούδια, συνεργασίες, περιοδείες ενώ είναι αυτός που έριξε την ιδέα για την εμπορικά πετυχημένη *μόνο θρας* στροφή του (2010) Annihilator. Ο τρόπος που συνθέτει ο Τζεφ Γουώτερς παρέμεινε φυσικά και τότε αναλλοίωτος, όπως αναλλοίωτα παρέμειναν τα σταντέ συμβόλαια που υπογράφει: για έναν-τρεις δίσκους πάντα συν επανακυκλοφορίες δύο-τριών παλαιοτέρων…κάτι τέτοιοι ζεν κύκλοι αναλλοίωτοι στον χρόνο είναι που τον κάνουν να δείχνει ακόμα εικοσιπέντε χρονών. Η προηγούμενη εταιρία του, η Earache, είχε καβαλήσει τη νεοθράς μόδα το 2010 και ήξερε ακριβώς πως να προωθήσει τον Καναδό σe πιτσιρικάδες με κιθάρες.

Σήμερα, με το νεοθράς στο χώμα και κάποιους να το φτύνουνε ακόμη, ο Γουώτερς επαναφέρει όλα όσα τον χαρακτηρίζουν· αν μερικά από αυτά συμπίπτουν με τη σημερινή αναβίωση των ’90s για αυτό φταίνε τα ’90s, όχι ο Τζεφ: τα γκρουβ ήταν πάντοτε παρόντα όπως και το χαρντ ροκ, το μελωδικό μέταλ των Πρηστ και Μαίηντεν, το χιούμορ, το θρας. Όλα αυτά υπεισέρχονται στο (2013) Feast μαζί με λίγο φανκ, μια μπαλάντα για το αμόρε της τελευταίας δεκαετίας (ζεν κύκλοι αναλλοίωτοι στον χρόνο που τον κάνουν να δείχνει ακόμα εικοσιπέντε;) και όλα αυτά με τη δεύτερη γνώμη του Ντέηβ Πάντεν να έχει εισχωρήσει στο στούντιο των Ανναϊλέητορ, κάτι που τόσο πολύ χρειαζόταν. Αυτό που δεν χρειαζόταν ήταν ξανά οι στίχοι του Τζεφ Γουώτερς, με τον ίδιο σε ταξίδι για την προώθηση του δίσκου να μην θυμάται καν σε τι αναφέρονται μερικοί.

1186109_10151565327812484_1470799440_n

Το σάιντκικ δεν έχει αλάθητο και η ιδέα το φετινό πακέτο να συμπεριλαμβάνει δεκαπέντε εκτελέσεις παλαιότερων τραγουδιών ήταν δική του. Kομμάτια από τα (2001) Carnival Diablos και (2002) Waking the Fury με έκαναν να εκτιμήσω την παραγωγή του τελευταίου και το γρέζι του τότε τραγουδιστή, οι επανεκτελέσεις από τους δύο πρώτους είναι κατωτεριές του κερατά. Ο Τζεφ δεν πίνει, δεν καπνίζει (ζεν) και είναι ειλικρινής, δεν ήθελε να πουλήσει το Re-Kill με τις νέες εκετελέσεις γιατί δεν αξίζει τόσο και το έβαλε ως δεύτερο δισκάκι στο Feast· είναι όμως ειλικρινής και όταν θεωρεί τον νέο δίσκο έναν από τους πέντε καλύτερους των Ανναϊλέητορ. H συνθετική σχιζοφρένεια παρούσα, ο Πάντεν σωστός, το παράδειγμα του Demon Code δικαιολογεί ολόκληρο δίσκο. Το μεγαλύτερο κομμάτι της καριέρας του, το One Falls, Two Rise,δίνει την αίσθηση πως έχει τη μισή διάρκεια (και αυτό είναι καλό) ενώ τα κομμάτια των πρόσφατων Μετάλλικα που είναι καλύτερα από τα Deadlock και Smear Campaign είναι μετρημένα. Σε κάνει αν μη τι άλλο να θέλεις να ακούσεις και τους πρόσφατους δίσκους που σου ξέφυγαν. Ο δίσκος είναι άραγε τόσο καλός που ανήκει στο προσωπικό τους τοπ-5 ή βρίσκεται στο τοπ-5 γιατί αυτό ήταν εύκολο;

We all break up make mistakes try not to carry the weight
Try to learn from the past it’s never too late
Life is all adversity, on that you can depend
If you try to do your best it all works out in the end –Jeff «Lao Tzu» Waters, ‘One Falls, Two Rise’

πηγές: kalle-rock, rock rebel magazine, το ζόμπι του εξωφύλλου

Advertisements

One response to “Θετική Θρας ενέργεια

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s